UP v Zadru širi znanje na področju kulturnega turizma

UP v Zadru širi znanje na področju kulturnega turizma

 

Na Univerzi v Zadru so 15. 7. 2019 odprli Mednarodno poletno šolo kulturnega turizma. Predavali bodo največji svetovno znani strokovnjaki s področja kulturnega turizma, med njimi tudi dr. Aleksandra Brezovec z UP FTŠ Turistice, ki je med drugim tudi koordinatorka Univerze na Primorskem v UNESCO-vi mreži za kulturo, turizem in razvoj.

Oddelku za turizem in komunikologijo Univerze v Zadru med 15. do 20. julija 2019 gosti vodilne svetovne strokovnjake za kulturo in turizem. K širitvi sodobnih znanj in kompetenc za upravljanje destinacij kulturnega turizma bodo tako prispevali Nevenka Čavlek z Ekonomske fakultete Univerze v Zagrebu, znanstvenica, ki je uvrščena med 18 vodilnih ekonomistov na področju ekonomike turizma v svetu; Jafar Jafari z Univerze v Wisconsin-Stout (ZDA), dobitnik nagrade Ulysses, ki jo podeljuje Svetovna turistična organizacija (UN WTO), eden od ustanoviteljev Mednarodne Akademije za proučevanje turizma in eden od urednikov Enciklopedije turizma; člani Katedre za kulturni turizem v UNESCO-UNITWIN mreži za kulturo, turizem in razvoj (Paris Sorbonne): Yoel Mansfeld (Univerza v Haifi, Oddelek za geografijo in okoljske študije, Izrael) in Aleksandra Brezovec (Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije); Danijela Angelina Jelinčić (Inštitut za razvoj in mednarodne odnose, Hrvaška), (so)avtorica različnih strateških dokumentov, študij in načrtov upravljanja s kulturnim turizmom ter strokovnjakinja Sveta Evrope za kulturni turizem, svetovalka pri kulturno-turističnih projektih in članica mreže Culturelink; Vinko Bakija, predstojnik Oddelka za turizem in komunikacijske znanosti Univerze v Zadru ter strokovnjak za kulturni turizem in avtor številnih kulturnih poti. 

Univerza na Primorskem je polnopravna članica UNESCO sedeža »Kultura, turizem, razvoj« s sedežem na pariški Sorboni že od leta 2014 in tako prepoznana kot ena vodilnih univerz na svetu za področje kulturnega turizma. Članstvo si je prislužila z delom in vložki Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino UP FTŠ Turistice. Koordinatorka članstva je strokovnjakinja za kulturni turizem in predavateljcia na UP FTŠ Turistici, članica Katedre za kulturni turizem, izredna profesorica dr. Aleksandra Brezovec. 

Foto: arhiv Turistice