TURIZEM 4.0 – obogatene turistične izkušnje

 TURIZEM 4.0 – obogatene turistične izkušnje

Turizem se je od nekdaj prilagajal družbenemu in tehnološkemu razvoju. Danes je turizem eden največjih ekonomskih sektorjev, saj omogoča globalno mobilnost ljudi zaradi počitnic, počitka in rekreacije, poslov, zdravja, izobrazbe in druga. Turizem generira 10,2% BDP in 292 milijonov delovnih mest, s čimer prispeva k ustvarjanju delovnih mest in dobička, zaščiti okolja, ohranjanju culture in lajšanju revščine, trdi Svetovna turistična organizacija. V kolikor želi še naprej igrati tako pomembno vlogo v gospodarstvu, se mora ponovno prilagoditi sodobnemu času.

Glede na naraščanje turistične dejavnosti v prihodnosti je nujno, da se v izogib negativnim posledicam turizma na družbeno in naravno okolje zagotavlja trajno rast te dejavnosti. Hkrati mora vsaka destinacija stalno inovirati, če želi konkurirati z drugimi destinacijami. Platforma Turizem 4.0 rešuje oba problema s kreiranjem okolja stalne inovacije v turističnem sektorju. Pri tem v razvoj novih turističnih produktov vključuje svoje uporabnike in omogoča prost dostop do zbranih podatkov, s čimer omogoča raziskave potrošnikov in spodbuja inoviranje s pomočjo sodobne tehnologije. Pravzaprav je cilj raziskovalnega projekta dolgoročen, kajti povezovanje zasebnega in javnega sektorja z uporabniki v kolaborativen inovacijski process je najhitrejši način za ustvaritev uporabniku prijaznega produkta, ki je zaželen. Zaradi tega smo prepričani, da bo platforma hitro postala popularna med deležniki in bo v prihodnosti nepogrešljiva.

Namen projekta Turizem 4.0 je ustvariti testno okolje za ta ključni trenutek tukaj, v Sloveniji. Z združitvijo upravljavcev fizičnih prostorov (mest, občin) z vodilnimi slovenskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami na tem področju ter najboljšimi tehnološkimi strokovnjaki in razvijalci želimo ustvariti inovativen ekosistem, ki črpa izkušnje iz bogate zgodovine turističnega poslovanja in, v skladu s tehnološkim razvojem, ustvarja čarobnost združevanja digitalnega in fizičnega sveta v eno, obogateno turistično doživetje. Rezultat je nova oblika dinamičnega sistema sodelovanja med vsemi deležniki v turizmu, ki pospešuje nastanek nove generacije turističnih aplikacij, storitev in procesov za njimi, ki temeljijo na resničnih potrebah in željah turistov.

       

Cilj projekta Turizem 4.0, ki je v skladu s strategijo Industrije 4.0, je preoblikovati današnjo turistično industrijo v vrednostno gospodarstvo (angl. value-based economy) z inovacijami, znanjem, tehnologijo in ustvarjalnostjo. Projekt je osredotočen na uporabnika (Turista+), ki bo s svojim znanjem, pričakovanji in izkušnjami pomagal so-ustvarjati nove storitve in izdelke v turističnem sektorju z namenom nenehnega izboljševanja kakovosti doživetij.

Več informacij o projektu:  https://www.tourism4-0.org/.

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v Sloveniji (https://www.eu-skladi.si/)

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.