Turistica@World blog

Mobilnost na Univerzi Antalya Bilim

Moje ime je Ikbala Makić in sem študentka tretjega letnika univerzitetnega programa Kulturni turizem. V prvem semestru študijskega leta 2020/21 sem bila na Erasmus+ mobilnosti (študij) na Antalya Bilim University v Antaliji, v Turčiji. Lansko leto sem kot tutorka za tuje študente spoznala veliko Erasmus študentov, ki so mi pripovedovali svoje zgodbe. Med njimi je bila tudi študentka iz univerze Antalya Bilim University. Razlagala mi je veliko o svoji univerzi in tako sem že preden je izšel razpis za Erasmus izmenjave vedela, kam bom šla. Izbrala sem prvi semester 3. letnika. 

Zakaj Antalya Bilim University oz Turčija?

Življenje na azijski strani, življenje v državi, ki se zelo razlikuje od Slovenije ali vseh evropskih držav, drugačen življenjski slog in kultura so bili glavni razlogi, zakaj sem se odločila za Turčijo. Seveda je igralo veliko vlogo tudi priporočilo omenjene študentke pa tudi dejstvo, da sem končala turško srednjo šolo in govorim turško, zato sem začutila tudi neke vrste varnost, ki je ob prihodu v Slovenijo nisem imela, ker takrat nisem še govorila slovensko dovolj dobro.

Univerza Antalya Bilim je zasebna univerza, ki se nahaja 20 km od središča Antalije. Kampus je sanjski in očarljiv. Zgrajen je bil leta 2014 in spominja na sultanovo dvorišče. Gre za kompleks z več zgradbami, ki ima celo lastno jezero, ogromno knjižnico s čitalnico, menzo in kavarno Starbucks. Ponujajo tudi študij v angleščini, saj gre za mednarodno univerzo, kjer študira najmanj Turkov. Njihovi programi so 4 + 1, lahko pa izberete predmete vseh letnikov, in sicer na dveh fakultetah: Fakulteti za turizem in hotelirstvo ali Fakulteti za gastronomijo. Vse je odvisno od predmetov, ki vam ustrezajo. Ker sem študentka kulturnega turizma, sem obiskovala predmete z obeh fakultet, saj sta mi oba programa ustrezala. Izberete lahko tudi turščino, ki prinese 2 KT. Tako predavanja kot izpite sem opravljala prek spleta. Uporabljali so Microsoft Teams, profesorji pa so redno objavljali literaturo in snemali svoja predavanja, da so nam olajšali delo. Izpiti so bili večinoma študije primerov, česar nisem bila vajena. Še posebej me je navdušil marketing, kjer smo morali pripraviti vse za končni izpit, in sicer za distribucijo izdelka z embalažo, oblikovanjem, logotipom, sloganom, pripravo trga, analizo konkurence, itd. Večina izpitov se opravlja po načelu odprte knjige.

Nastanitev

Zaradi razmer, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, je bil dom v kampusu zaprt, zato sem morala poiskati zasebno nastanitev. Bilo je kar preprosto, ker so me v mednarodni pisarni dodali v skupino tujih študentov na aplikaciji WhatsApp, jaz pa sem tam povprašala, ali kdo potrebuje cimro.

Pozitivni odgovor in nove cimre, ki so me pričakale na letališču, sem dobila zelo hitro. V študentskem okrožju Kultur Mahallesi sem se vselila v dvosobno stanovanje, kjer sem imela svojo sobo in plačala le 80 EUR.

Stroški

Veliko študentov za izmenjavo varčuje, pri meni pa ni bilo tako. Turška lira je zelo nestabilna valuta in njena vrednost se spreminja iz ure v uro (menjava za 1 EUR je bila med 8,5tL do 10tL). Vrednost sem spremljala, predvsem pred večjimi stroški (npr. najemnina). Odšla sem z enim kovčkom in se vrnila s tremi.

viverra vitae eleifend pellentesque

Kulinarika & študentska prehrana

Sistema za študentsko prehrano nimajo urejenega, a so cene tako nizke, da mi ni bilo treba kuhati. Cel obrok, tj. juha, glavna jed, sladica in čaj, znaša 1,5 € do največ 3 € na najboljših lokacijah. Lahko pa ješ tudi za 1 €. 

Pide, lahmacun, doneri, razni kebabi, corbe so zelo okusni in malo bolj pikantni. Med lockdownom stanovanja nisem mogla zapustiti, imajo pa aplikacijo YEMEKSEPETI, ki povezuje vse restavracije v Turčiji, izbere mesto in okrožje, v katerem živiš, in pripeljejo na dom vse te okusne turške jedi. Dostava je brezplačna.

Urejenost javnega prevoza

Antalya ima svojo kartico Antalyakart, ki jo lahko uporabljate za javni prevoz. Kartico lahko vzamete na avtomatih na skoraj vseh avtobusnih in tramvajskih postajališčih. Nanjo položite denar in jo lahko uporabite na vseh javnih prevoznih sredstvih. Redna cena ene vožnje znaša 3,2 lire (približno 30 centov), ​​če pa greste na glavno avtobusno postajo s potrdilom o vpisu in fotografijo, lahko dobite študentski popust in eno vožnjo plačate zgolj 1,8 lire (manj kot 20 centov). Uporabite lahko aplikacijo Antalyakart, kamor vnesete naslov, na katerega greste, in delite svojo lokacijo, ponudi pa vam najlažji način prihoda na destinacijo.

Lokalna kultura, navade, stereotipi in realnost.

Stereotip, da Turki pijejo samo čaj, ni zgolj stereotip. Šla sem se fotografirati za dovoljenje za bivanje in med čakanjem na fotografije nam je fotograf prinesel čaj. Čaj sem dobila tudi v frizerskem salonu. Užaljeni so, če z njimi ne barantate, fiksne cene najdete samo v nakupovalnem središču in v lekarnah. Družina je zanje najpomembnejša. Ob koncih tedna imajo piknike, gredo na plažo in v parke, kjer je ogromno ljudi. Poleg družine je zelo pomemben tudi zajtrk. Imajo veliko obrokov in vse je barvito in nerazumljivo jim je, da kdo zajtrkuje sam. 

Zanimivi kraji & aktivnosti

Zanimivo je prav vse: od zgodovine do narave in ljudi. Obiskovala sem muzeje, ki so za študente v Turčiji skorajda brezplačni. Imajo t.i. Muzekart, s katerim lahko vstopite v vse muzeje v Turčiji, znašala pa je le 30 lir (približno 3 €). V okolici je veliko antičnih krajev, ki sem jih seveda obiskala. Mednarodni študenti pogosto organizirajo MeetUpe z ljudmi z vseh kontinentov. Moji sostanovalci so bili Pakistanci, zato sem se družila z njihovimi prijatelji in jedla njihovo hrano. Poleg teh druženj in ogledov Antalije je bilo še veliko izletov.

 

Življenje po predavanjih

Turčija ima zelo poceni notranje lete. Včasih je bilo za nas celo cenejše potovanje z letalom kot z avtobusom. Za vikend v Kapadokiji sem z letom in nastanitvijo na osnovi B&B zapravila le 50 €. Pammukale, Istanbul, Kayseri, Kapadokija, Denizli, Ortahisar, Goreme in mesteca okoli Antalije so predstavljali večino mojega življenja po predavanju. Tudi čudovita obala Antalije mi je pogosto "vzela" čas.

PROS & CONS

Za moje poglede so preveč sproščeni. Delovni čas ni strog, pogosto zamujajo; Če se dogovorite za razgovor ob 10. uri, lahko pričakujete, da bo ta oseba prišla ob 12. uri. Angleščina ni njihova močna točka: profesorji sicer govorijo odlično, študentje pa ne. Včasih so profesorji na polovici predavanj znali preiti na turščino, da bi jim lahko prevajali, ker angleščine ne govorijo, čeprav študirajo v angleščini. Profesorji so zelo ustrežljivi. Nekajkrat sem šla s profesorico na čaj, enkrat pa me je celo povabila domov na kosilo. Zanje je zelo pomembno, kako je njihov študent, ali razume, ali potrebuje pomoč. Če bi znova izbrala državo za Erasmus mobilnost, bi definitivno izbrala ponovno Turčijo.

Ikbala Makić, makic.ikbala@gmail.com

PREBERI VEČ

Corona-izmenjava v Bredi na Nizozemskem

Namigi/priporočila

  • Stanovanje si poišči čimprej in ne odlašaj, saj je povpraševanje veliko, ponudbe pa je malo.
  • Bodi odprt za učenje in sprejemanje informacij in pripravljen na dejstvo, da prilagajanje na novo okolje zahteva dodatno delo.
  • Prihrani nekaj denarja, ki ti bo omogočil, da izmenjavo izkoristiš v največji meri.

Zakaj Breda University of Applied Sciences (BUAS) in NizozemskA?

Od majhnega sem vedno imel željo po odkrivanju novih stvari, krajev, spoznavanju kulinarike, kulture in predvsem ljudi, zato me je možnost študijske izmenjave od nekdaj privlačila. Nizozemska mi je bila zanimiva predvsem zaradi dejstva, da je predhodno še nisem obiskal, o sami državi pa sem vedel dokaj malo, saj jo slovenski šolski sistem, razen nekaterih omemb predvsem pri geografsko naravnanih predmetih, povečini zaobide. Bolj kot pričakovanja o državi, me je tako privlačilo nepoznanje le-te, ter univerza v Bredi, ki se je ponujala kot ena izmed dveh možnih izbir, ko je govora o Nizozemski. Za univerzo sem se odločil tudi zaradi samega predmetnika in lično urejene spletne strani, ki je meni, kot nadobudnemu erasmus študentu, zagotavljala vse potrebne podatke. Kot dodatni motivator je služil tudi pogovor s profesorico doc. dr. Ireno Weber, ki se je v času moje prijave na erasmus+ razpis, pravkar vrnila z omenjene univerze, kjer je sodelovala v mobilnosti profesorjev.

Moje mnenje 

Moj prvi stik z univerzo je bil seveda prek spletne strani, ki je omogočala popoln pregled nad programi, ki so na voljo. Odločil sem se za modul, ki ga študenti BUAS lahko izberejo v tretjem letniku programa Tourism Management in sicer Tourism Business, 

ki je kot že samo ime pove, podjetniško naravnan. Pri samem programu mi je bilo najbolj všeč, da vsa teorija, ki jo predavatelji predajo študentom, služi kot osnova za projektno delo, ki zajema velik del študentovih obveznosti. 

Tako se študenti ne naučimo samo teoretičnega reševanja problemov, temveč te rešitve preizkusimo tudi v simuliranem okolju. Posledično je izplen znanja večji. Veliko je tudi dela v skupinah, kjer se študenti naučimo predvsem usklajevanja mnenj in sodelovanja z ljudmi, ki mislijo drugače od nas. Poleg tega, sama univerza ponuja vrhunsko opremljene prostore tako za pouk, kot tudi samostojno delo študentov. V sami zgradbi univerze je na voljo veliko miz za študij ali druženje z vrstniki, univerza pa se ponaša z eno večjih knjižnic na področju turizma. Prav tako imajo študenti možnost, da v času, ko so učilnice ali študijske sobe prazne, le-te brezplačno rezervirajo in v njih izvajajo kakršnokoli šolsko ali obšolsko dejavnost. Predavanja potekajo v manjših skupinah po približno 15 študentov, saj na univerzi verjamejo, da takšne skupine omogočajo boljšo interakcijo študentov s profesorji, čemur je dodeljen tudi velik poudarek. Sam sem bil del razreda, v katerem je bil polege mene še en erasmus študent, ki je prišel iz Avstrije, ter dva redna študenta iz Surinama in Bolgarije, ostali so bili Nizozemci. Pouk je potekal izključno v angleškem jeziku. Zaradi pandemije je večji del moje izmenjave potekal z mešanim online-offline pristopom, ki je v praksi pomenil, da smo prve štiri dni v tednu pouk izvajali prek orodja Microsoft Teams, ob petkih pa smo se srečevali na fakulteti, kjer smo poročali o napredku dela na tekočih projektih. V drugi polovici decembra in do konca januarja, ko se je moja izmenjava končala, se je zaradi epidemioloških razmer pouk v popolnosti prestavil na digitalne platforme. Izpiti niso tako tipizirani kot na slovenskih fakultetah in se od predmeta do predmeta razlikujejo. Tako se pri nekaterih predmetih izpit izvaja v pisni ali ustni obliki, spet pri drugih, pa je potrebna oddaja izdelkov, ki so plod dela tekom izvajanja predmeta. Prav tako se vsi predmeti ne izvajajo cel semester, vendar je semester razdeljen v tri dele, v vsakem delu pa se izvede drug sklop predmetov, kar omogoča, da se študent posameznemu predmetu bolj posveti.

Način dela in okolje sta mi zelo ustrezala in mi omogočila, da sem se naučil številne stvari, ki se jih drugače verjetno ne bi. BUAS mi je omogočil, da sem utrdil že pridobljena znanja na Turistici in jih na praktičnem področju podjetništva še dodatno poglobil. Mislim, da je način podajanja znanja, ki se ga na nizozemski univerzi poslužujejo, optimalen za študij, ki temelji na interakciji med študenti in profesorji in posledično prispeva k pridobivanju znanja na bolj prijazen način.

Nastanitev

Iskanje nastanitve lahko v Bredi predstavlja kar velik problem, saj univerza nima svojih nastanitev, a Erasmus študente vseeno poveže z nepremičninskim podjetjem Wonenbreburg, ki študentom oddaja opremljena stanovanja. Tako so zaposleni na univerzi tudi mene povezali z omenjenim podjetjem in ko je bil v juliju objavljen razpis za študentske sobe, sem svojo kar se da hitro tudi rezerviral. Naselje Epelenberg, kjer sem živel, ponuja študentom stanovanja za tri osebe, v katerih se poleg treh spalnic, nahajajo tudi skupna dnevna soba z jedilno mizo, kuhinja, straniščni prostor in tuš. Najemnina se razlikuje glede na velikost spalnice, ki si jo študent izbere, v ceno pa so vključeni tudi vsi stroški. Vsa stanovanja so opremljena tudi z brezžičnim internetom. Živel sem v srednje veliki sobi (10 m2), za katero je najemnina znašala 410 € mesečno. Večja soba (12m2) je 30 € mesečno dražja, medtem ko je manjša (8 m2) za enak znesek cenejša od srednje. V stanovanju sem imel 2 cimri, ki sta prihajali iz Nemčije in Francije in sta bili prav tako erasmus študentki na BUAS, vendar sta obiskovali drug program. Spoznal sem ju ob svojem prihodu na Nizozemsko. Največja prednost izbora stanovanja s pomočjo omenjene agencije je, da večina Erasmus študentov živi v istem naselju, kar se je predvsem v času pandemije izkazalo za pomembno in je omogočalo redne stike z drugimi študenti. Sama nastanitev je od univerze oddaljena približno 10 minut hoje, do glavne železniške postaje pa dobrih 20 minut.

Če se odločate za študij na BUAS, bi priporočal, da si nastanitev iščete čimbolj zgodaj in da ste ob izbiri stanovanja pozorni, če je stanovanje opremljeno, saj se velik del stanovanj, ki jih oddajajo zasebniki oddaja, brez opreme. Prav tako je po mojem mnenju bolje, da sodelujete z nepremičninskimi agencijami, kot da si iščete nastanitev pri zasebnikih, še posebej, če nimate možnosti predhodnega ogleda.

Stroški

Največji stroški so seveda stroški bivanja, večino ostalih stroškov pa predstavljajo hrana in potovanja. Sam sem mesečno, vključujoč najemnino, porabil med 700 € in 900 €, od tega so 470 € mesečno krila nepovratna erasmus sredstva. Seveda so stroški zalo odvisni od prostočasnih aktivnosti, je pa za primerjavo hrana v trgovini približno 1,5 krat dražja kot v Sloveniji. Sam sem za razliko od študentov, ki niso bili na izmenjavi v času pandemije, verjetno precej manj zapravil v restavracijah in barih, saj so bili le-ti od druge polovice oktobra dalje zaprti.

Kulinarika in študentska prehrana

Nizozemska se s pestro gastronomsko ponudbo po dostopni ceni ne ponaša. Ena izmed stvari, ki jih je vredno poskusiti je njihov »pomfri« z raznimi omakami (sam sem prisegal na tartufovo majonezo). Ne poznajo študentskih bonov, kot jih imamo v Sloveniji, vendar nekatere restavracije ponujajo nekoliko cenejšo hrano za študente, ki so lastniki ESN kartice (Erasmus Student Network). Tudi na univerzi je nekaj obratov, ki ponujajo hrano. Najpopularnejši so sendviči, ki se gibljejo med 2 € in 3,5 € in pa juhe za 1 € ali 2 €. Sam sem večino obrokov pripravil doma v lastni režiji, kar vsekakor priporočam, še posebej s cenovnega vidika.

Urejenost javnega prevoza

Javni, predvsem železniški prevoz, je zelo dobro urejen. Vlaki vozijo pogosto in so točni ter hitri, so pa tudi kar dragi. Za primer, vožnja iz Brede do Amsterdama traja slabo uro in nas bo stala dobrih 20 €. Najbolj priljubljeno prevozno sredstvo po mestu je kolo, ki ga je za študente pri podjetju Swapfiets možno najeti za 13,5 € mesečno. Sicer je v Bredi urejen tudi avtobusni mestni promet, ki pa ga sam nikoli nisem uporabil.

 

Zanimivi kraji in aktivnosti

Vsekakor se splača pridružiti dogodkom in izletom, ki jih organizira ESN (Erasmus Student Network). Tu gre za raznorazne izlete, piknike, ter srečanja v barih, vendar je bilo delovanje te organizacije zaradi pandemije žal omejeno. Ker ima Breda dobro lokacijo in je blizu številnih drugih Nizozemskih mest, je tudi veliko možnosti za potovanja v lastni izvedbi. Destinacije, ki bi jih priporočal so Amsterdam, Haag, Rotterdam, Eindhoven, Scheveningen, zabaviščni park Efteling, Utrecht, Leiden ter številne druge. Najbolj cenovno ugoden način je potovanje z avtom, če ga seveda kdo ima, drugače pa z vlakom.

Življenje po predavanjih

V Bredi se nahaja veliko število barov in nočnih klubov, ki pa jih sam žal nisem imel priložnosti izkusiti do te mere, kot bi si želel. Glede na zdravstveno situacijo je bilo moje življenje po predavanjih sestavljeno predvsem iz številnih srečanj po stanovanjih z drugimi erasmus študenti, ki so predstavljali moj krog prijateljev, ter pohajanje po številnih nizozemskih mestih tekom vikendov. Tu tudi obžalujem dejstvo, da se izven šole nisem veliko družil z nizozemskimi študenti, ter bolje spoznal njihove kulture.

Pros&Cons

  • Vrhunska in moderna fakulteta za študij turizma
  • Dobra lokacija za obisk drugih nizozemskih krajev
  • Dobro organiziran javni prevoz
  • Veliko obšolskih aktivnosti s katerimi se lahko študenti ukvarjajo (krožki na fakulteti)
  • Dobro znanje angleščine tako na sami univerzi, kot tudi ljudi na splošno
  • Pestro mednarodno okolje z vse Evrope in širše
  • Visoke cene hrane in storitev

Izmenjavo na Breda University of Applied Sciences bi priporočal vsakemu, ki si želi spoznati novo okolje, pridobiti številne nove prijatelje in izkušnje. Vsekakor je izmenjava neka nepozabna in redka izkušnja, ki bi jo bilo škoda zamuditi.

Napisal: Maks Presečnik, februar 2021

PREBERI VEČ

Turistica Around the World Blog - Explore, bring memories and make it happen

Erasmus+