Turistica@World blog

Z ljubeznijo do morja preplula svet

Hello!

Moje ime je Simona, prihajam z majhne kmetije na Štajerskem. Preden sem se odločila vkrcati na življenjsko avanturo, sem študirala na Turistici in tudi zaključila dodiplomski in magistrski študij.

Konec poglavja na Turistici: začetek zgodbe na križarki

Pred osmimi leti se je moje življenje prelevilo v neskončno dogodivščino. V začetku julija 2012 sem magistrirala, tri tedne pozneje pa sem pričela z delom na ladji. Priznam, nekaj let sem zbirala pogum, da sem se odločila za ta korak. Takrat sem dokaj malo vedela o tovrstnem turizmu, in delu samem, vendar sem vedno sanjala o tem, da bi delala in potovala hkrati. In tako je bilo. Začela sem kot Guest relations officer (zadovoljstvo gostov), in kasneje šla v prodajo križarjenj. Na ladji sem šele spoznala, kakšna delovna mesta sploh obstajajo; torej, da ni samo kuhar, natakar, trgovec, itd. Po dveh letih sem napredovala v menedžerko pisarne, kjer smo prodajali križarjenja gostom na ladji (verjemite ali ne, tudi to obstaja - mesečne številke prodaje so bile vrtoglave, večkrat tudi 7-mestne). Pri prijavi za delovno mesto mi je zelo pomagalo, da sem imela magisterij turizma, in nekaj izkušenj v hotelirstvu in administraciji. Pred tem sem 3 mesece delala tudi na recepciji hotela v Barceloni, kjer sem se naučila osnov Španščine, kar je tudi bil velik plus.  

Delo in prosti čas

Z ljubeznijo do dela in potovanja, je bila vsaka pogodba prijeten izziv. V povprečju 5-6 mesecev na ladji, in 1,5 meseca doma. Med samim delom ti ostane dovolj časa za prijatelje (iz Filipinov, Anglije, Avstralije, Španije, Rusije, itn.), s katerimi popiješ kakšno pijačo, odigraš namizni tenis, odpoješ karaoke, se naplešeš v diskoteki, odtreniraš v fitnesu, odigraš bingo, itd. Zaposleni na ladji so iz 65 različnih držav. Najbolje preživet prosti čas pa je seveda zunaj, kjer raziskuješ destinacije, kolikor ti čas dopušča. Glede nato, kje se ladja nahaja, obstajajo 7 do 14-dnevna križarjenja. Od tega je nekaj plovnih dni. Ko ladja pluje od enega pristanišča do drugega, je največ dela, takrat se dela cele dneve. Ko pa je ladja v pristanu, pa imaš nekaj uric za raziskovanje kraja (odvisno od tvoje vodje in pozicije, se lahko dogovoriš za določeno izmeno). Dela se neprekinjeno, običajno 6 mesecev (brez prostih dni). Z ladjo mi je uspelo obiti svet vsaj dvakrat (čez Atlantski in Tihi Ocean), in obiskati kar nekaj obmorskih destinacij: Aljaska, Karibi, Centralna in Južna Amerika, Severna in Južna Evropa, Bližnji Vzhod, Azija, Avstralija in Nova Zelandija, Južno-pacifiški otoki. Med dopustom sem najraje doma, ali pa se odpravim na kakšno 2-tedensko potovanje, kot je Indija, Azija, ZDA, itd.

Finance

Podjetje običajno organizira in krije stroške prevoza do ladje/domov, hrana in nastanitev na ladji je brezplačna, plačan pa si skoraj vedno nad-povprečno (odvisno od službe). Zapraviš le za “luksuz” kot so alkoholne pijače, prigrizki, internet, ustekleničena voda, posebne večerje na ladji, izleti, taksiji v pristaniščih, itd. Plača pride ponavadi na 14 dni, če je to Ameriško podjetje, tako da moraš imeti nekaj malega denarja za začetek (za prvih 14 dni).

Nenačrtovan zaključek ali “pavza” in moj odhod

Žal mi je, da se je sedaj vse ustavilo in sem hkrati srčno hvaležna, ko pogledam nazaj. Neverjetna življenjska izkušnja, ki je ne bom nikoli v življenju pozabila. 20. marca smo imeli zadnje križarjenje z gosti, in nato so nas dali v izolacijo, in nas zaradi določenih regulacij in celotne situacije z epidemijo koronavirusa niso uspeli poslati domov. V slabih treh mesecih smo pluli od Nove Zelandije do Sydneyja, do Balija, potem v Singapur, na koncu pa so se nas Filipinci “usmili” in sprejeli, da so nas postopoma pošiljali domov. En cel mesec sem imela spakirano, ker so se plani spreminjali iz ure v uro. Konec maja pa mi je končno uspelo priti domov, saj sem se borila, da me pošljejo prek Zagreba. Žal letališče v Ljubljani so takrat še ni obetalo odprtja. Pred kratkim je ladjarju uspelo spraviti večino posadke do njihovih domov. Pred izbruhom smo na ladjah imeli vsakodnevne protokole razkuževanja, bolj kot v katerem koli drugem turističnem sektorju. Upam, da ta virus čimprej izgine in bodo ladje lahko kmalu ponovno začele pluti po svetu. CDC (Center for disease control and prevention) zaenkrat prepoveduje plovbo nekje do oktobra.

Nasvet za konec:

Nikoli ne izgubi upanja. Tudi, če kdo ne verjame vate, najbolj pa takrat, ko sam/a podvomiš vase. Ne izgubi priložnosti, ker se nočeš čez 20 let ozreti nazaj in si reči, da obžaluješ kar nisi naredil/a!

 

Simona Knez, mag. turiz.

Future Cruise Vacations Manager

@seasidestinations.com

PREBERI VEČ

Pod večnim soncem Andaluzije

Naziv gostujoče institucije in kraj: Universidad de Huelva, Huelva

Tri namigi/priporočila

  • Prvi – Ne odhajajte brez znanja španščine. Ni treba govoriti tekoče, vendar poznajte vsaj osnove. Lokalno prebivalstvo ne govori angleško, še posebej starejši od 30 let. Tudi mladi ne obvladajo tujih jezikov, z izjemo študentov, pa še ti pogosto govorijo na precej osnovnem nivoju. Glede na to, da je Huelva mesto v Andaluziji, vas tudi z znanjem španščine čaka aklimatizacijsko obdobje, saj je dialekt, ki ga govorijo, zelo drugačen od uradne (Castellano) španščine in precej nerazumljiv.
  • Drugi – Udeležite se čim več Erasmus/ESN aktivnosti. Še posebej na začetku izmenjave se splača iti na večino ponujenih dogodkov, če ne zaradi dogodka samega, pa z namenom spoznati svoje »so-Erasmovce«.
  • Tretji – S prijatelji naredite potovalni načrt. Verjetno boste želeli obiskati čim več krajev v Andaluziji, na Portugalskem ali v Maroku. Ker ima Erasmus življenje hiter tempo, vam priporočam, da si potovanja organizirate čim prej, še posebej zaradi kasnejših težav pri usklajevanju.

Zakaj »univerzo« oz »država«?

Posebnega razloga za univerzo v Huelvi nisem imel, razen tega, da je bila v Španiji. Španija je bila moja ciljna destinacija in čeprav sem sprva upal na nekoliko večje mesto, se je Huelva izkazala za dobro izbiro. V Španijo sem želel na izmenjavo z namenom, da izpopolnim jezik, kar verjamem, da mi je tudi uspelo. Huelva je s svojo »majhnostjo« dobra izbira za študij, saj  so v primerjavi z večjimi mesti cene storitev precej nizke. 

O univerzi

Univerza v Huelvi je bila ustanovljena leta 1993 in ima približno 11.000 študentov. Študentski kampus se nahaja na severu mesta. Tam najdemo večino fakultet, administrativne organe, kantino, Housing Huelva, in najpomembnejše – mednarodno pisarno. Edina fakulteta, ki se ne nahaja znotraj kampusa je ekonomsko-poslovna fakulteta, ki se nahaja blizu centra mesta. Kvaliteta predavanj se mi je zdela precej dobra. Tudi administracija je vredna pohvale, še posebej mednarodna pisarna, ki je vedno hitro rešila težave. 

Nastanitev

Nastanitev sem našel na Facebooku. Večina mest ima na Facebooku skupine, v katerih Erasmus študenti iščejo nastanitev. Eno izmed teh strani upravlja podjetje Housing Huelva, ki se v glavnem ukvarja prav z Erasmus študenti. Večinoma se stanovanja oddajajo kot celota, zato je potrebno svojo »ekipo« sestaviti preden se odločite za najem stanovanja. Seveda obstajajo tudi takšna, ki imajo individualne pogodbe.

Stroški

Povprečni stroški so znašali 500€ na mesec. Poraba denarja pa je sicer bila največja oktobra in novembra, kar je logično, saj se v prvih dveh mesecih Erasmusa največ potuje. Za najemnino sem porabil okoli 200€ - 230€ mesečno, odvisno od porabe elektrike in vode. Hrana je znašala povprečno dobrih 250€. Ostali stroški (ki jih nisem vštel v omenjenih 500€) so bili večinoma posledica potovanj. 

convallis ante consequat

Kulinarika & študentska prehrana

Študentska prehrana kot jo poznamo v Sloveniji je luksuz, ki v tujini ne obstaja. Tudi popustov za študente nisem nikjer opazil. Nekateri lokali sodelujejo z ESN Huelva, vendar jih je malo. Kulinarika južne Španije večinoma temelji na morski hrani, ki je zaradi bližine morja veliko bolj poceni kot v Sloveniji. Najbolj tipične jedi Huelve so ocvrta sipa, mečarica na žaru in »tortilla de patatas« oziroma krompirjeva omleta. Seveda ne gre mimo paelle (rižote), ki je za razliko od tiste v Valencii pripravljena z morsko hrano.

Urejenost javnega prevoza

Huelvo bi po velikosti lahko primerjali z Mariborom in tako kot v Mariboru, je tudi v Huelvi avtobus edino javno prevozno sredstvo. Avtobusi vozijo precej pogosto (na približno 15 minut). Tudi zamude so zelo redke, včasih so na postaji še prehitro. Lokacijo svojega avtobusa lahko v živo spremljate na mobilni aplikaciji Emtusa App, ki je nepogrešljiva, saj na avtobusnih postajah voznega reda ni objavljenega. Osebno se mi je število postaj zdelo preveliko. Avtobus stoji prepogosto in s tem podaljšuje čas potovanja. Cena ene vožnje je 1,10€ oziroma 0,60€ če uporabite avtobusno kartico. 

Lokalna kultura, navade, stereotipi in realnost

Da so zaljubljeni v Flamenco nam postane jasno že v Sevilli, mesta Andaluzije pa so znana tudi po svojih Svetih Tednih (Velika noč) in Ferijah (Lokalni festivali), kjer so v ospredju procesije, ki se vijejo skozi mesta. Sicer pa so Španci zelo prijazni in gostoljubni ljudje. Nekoliko moteč fenomen je »siesta«, kar pomeni, da storitvene dejavnosti med 14:00 in 17:00 ne obratujejo. Prav tako je med 16:00 in 20:00 zaprta večina restavracij.

Zanimivi kraji & aktivnosti

Huelva se nahaja na skrajnem jugo-zahodu države, zato izletnih destinacij ni pretirano veliko. Vseeno pa se je iz Huelve moč odpraviti na izlete v Sevillo, Córdobo, Granado, Malago, Rondo, Cádiz, Gibraltar, Faro, Lizbono in ostale manjše kraje. Blizu Huelve se nahaja kraj po imenu Punta Umbría, kjer najdemo plažo. Do tja se da priti tudi s kolesom po urejeni kolesarski stezi. Osebno me je najbolj očarala Lizbona, prelepi pa sta tudi Córdoba in Sevilla.

Življenje po predavanjih

Življenje po predavanjih je na Erasmus izmenjavi nekaj drugačnega kot doma. Če se aktivno vklopite v družbo, se vam obeta »socialno življenje na steroidih«. Ljudje, ki se odločijo za Erasmus izmenjavo so običajno odprti in družabni, zato socialnih aktivnosti nikoli ne zmanjka, pa naj gre za kosilo, pijačo, zabavo, druženje na travniku pred fakulteto, ali pa skok na plažo, izlet, zmenek, bowling, kino ali sprehod.

PROS & CONS

Izmenjavo bi priporočal vsem, ki jih zanima študij v mednarodnem okolju in učenje španščine. Tisti na magistrskem študiju boste imeli možnost študirati izključno v španščini, medtem, ko se lahko dodiplomski študenti poslužujete predmetov v angleščini. Zame je to bila tretja Erasmus izmenjava, a edina celoletna. Če imate možnost, zagotovo priporočam celoletno izmenjavo, saj na ta način okolje dojamete na veliko globljem nivoju. Če se že ne odločite za sončno Huelvo, pa vsekakor priporočam, da tekom svojega študija opravite vsaj eno izmenjavo, ki vam bo zagotovo ostala v lepem spominu.

Napisal: Mitja Murko

PREBERI VEČ

Turistica Around the World Blog - Explore, bring memories and make it happen

Erasmus+