O priložnostih in izzivih turizma na podeželju

V okviru projekta SMARTMED - Empower Mediterranean for Smart Tourism smo v sredo, 13. 1. 2021, izvedli virtualno okroglo mizo “Turizem na podeželju: priložnosti in izzivi”. Okrogle mize se je udeležilo kar 240 udeležencev, kar potrjuje, da je razvoj turizma na podeželju v Sloveniji aktualna in strateško pomembna tema.

Za omizjem so sedeli:

Simon Škvor, direktor Posoškega razvojnega centra iz Tolmina,

Dejan Iskra, vodja RDO Postojnska jama – Zeleni kras iz Pivke,

Renata Kosi, strokovna sodelavka iz KGZ Celje in Združenja turističnih kmetij Slovenije,

Matjaž Primc, direktor turistično razvojne agencija Autentica iz Kopra in

Marko Pretner, nosilec ekološke turistične kmetije Pri Plajerju (najboljše TK v Evropi) iz Trente.

Okroglo mizo sta moderirala dr. Matej Vranješ in dr. Simon Kerma.

egestas nibh mollis orci curae class duis cras

V prvem delu je potekala razprava o turizmu na kmetijah, ki predstavljajo hrbtenico podeželja in dobro osnovo za razvoj in sodelovanje z drugimi turističnimi ponudniki. Udeleženci so se strinjali, da je turizem na kmetijah v Sloveniji dobro razvit, da pa obstajajo območja, kjer je še veliko neizkoriščenega potenciala. Prihodnost bo odvisna od prenosa kmetiji na mlade prevzemnike, izobraževanja nosilcev za delo s turisti, podpore države zlasti na območjih, kjer so pogoji za kmetovanje manj ugodni, povezovanja z drugimi pobudniki ter razvoja turistične infrastrukture, kot na primer kolesarskih, pohodnih poti in posebnih atrakcij.

V nadaljevanju so udeleženci razpravljali o drugih oblikah turizma na podeželju, ki glede na obseg danes prevladujejo in so v izjemnem porastu. Raziskave turističnega trga že vrsto let kažejo, da so med motivi za obisk Slovenije na prvem mestu ohranjeno naravno okolje ter možnosti za sprostitev in bolj ali manj aktivno preživljanje prostega časa v le-tem. Nekatera podeželska območja, ki so bil skoraj povsem izpraznjena, danes doživljajo revitalizacijo, nekatera pa se že soočajo s pojavom preobremenjenosti. Udeleženci so se strinjali, da je eden ključnih izzivov nadaljnjega razvoja turizma na podeželju, kako izkoristiti ta naraščajoči trend povpraševanja ter ob tem pametno urejati okolje, prostor, promet in potrebno turistično infrastrukturo, s posebno pozornostjo na ohranjanju vrednot podeželske pokrajine in narave.

maecenas ac ut ex suscipit

Glede nadaljnjega razvoja turizma na podeželju, tudi v zvezi s trenutno svetovno zdravstveno krizo, so udeleženci optimistični. Strinjali so se, da bo po padcu omejitev podeželski turizem oživel razmeroma hitro, saj bodo ljudje še bolj iskali sprostitev v naravi, odmaknjene kraje brez gneče in domačnost. To pa je izjemna priložnost za privabljanje gostov v kraje, izven oz. v okolici turističnih vročih točk in “stop and go” destinacij.

Projekt SMARTMED je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.